Först var det ovanligt kallt i lägenheterna, nu rapporterar många om höga temperaturer istället. Orsaken är att energiteknikerna just nu arbetar med att reglera värmen. Den som har onormalt hög eller låg temperatur i sin lägenhet ombeds anmäla detta till Felanmälan.
Syftet med energiteknikernas arbete är att hitta den unika inställning som ger ett bra inomhusklimat och samtidigt optimala energikostnader för föreningen. Detta innebär tyvärr både uppgångar och nedgångar i temperatur, vilket kan medföra olägenheter för de boende. När arbetet är klart kommer vi alla ha 21 grader i våra lägenheter, med möjlighet att sänka rumstemperaturen genom att vrida på termostaten.
Onormalt hög eller låg temperatur ska gärna anmälas till Felanmälan, som vidarebefordrar uppgifter till energiteknikerna, som har stor nytta av informationen i sitt arbete med att ställa in den regelkurva som passar till våra hus.
Värmeregleringen är en del i det värmeprojekt då vi upprustar föreningens 20 år gamla värmedistributionssystem. Steg för steg letar sig nu energiteknikerna fram till rätt inställning vid olika utetemperaturer. (Den som är intresserad av hur detta går till – se läs mer längs ned i detta meddelande). Detta är en grannlaga uppgift som inte löses på en kafferast. Nu har de fått kunskap på hur våra fastigheter uppför sig vid minusgrader, vilket är nödvändig kunskap för de ska hitta den unika inställning som ger bra inomhusklimat och samtidigt optimala energikostnader för föreningen. Det är det skedet vi är inne i just nu och några veckor framåt.
Värmeprojektet avseende rör- och injusteringsdelen genomförs, som vi tidigare informerat om, i fyra steg:
1. Utbyte av radiatorventiler. Detta är nu utfört till ca 95 procent.
2. Injustering av radiatorventilerna. Även här är ca 95 procent av radiatorventilerna injusterade.
3. Efterjustering av radiatorventilerna samt montage av termostater. Detta arbete är påbörjat.
De tre första stegen förutsätter tillträde till samtliga lägenheter och hyreslokaler.
4. Efter det injusteras stamregleringsventilerna som är placerade i källargångarna.
Sammanlagt är det 2.500 radiatorventiler som ska åtgärdas, i 333 lägenheter samt hyreslokaler men också i alla biuytrymmen som t.ex. tvättstugor och källarlokaler.
Arbetet sker efter en tidplan som entreprenören upprättat. Håll ögonen uppe för aviseringen för besöket i din lägenhet. Teknikerna arbetar sig framåt trapphusvis.
Varma hälsningar
Styrelsen
Så går injusteringen till
Teknikerna börjar alltid regleringen, efter en injustering, med en schabloniserad kurva. Med utgångspunkt från vilka rumstemperaturer den valda kurvan ger, vid olika utetemperaturer, ändrar man framledningstemperaturen. Är det för varmt i lägenheterna, som i våra fastigheter, sänker man temperaturen på värmevattnet med ca 3 grader för att sänka en rumsgrad. Är det för kallt höjer man, enligt samma princip.
NEA Teknik kommer till och med idag (4 december) ha sänkt med 9 grader, med målet att sänka rumstemperaturen. Vilken rumstemperatur sänkningen resulterar i tar några dagar. Vårt hus med tung stomme, betong i såväl bjälklag och väggar, är rent värmetekniskt trögt. Redan idag bör resultatet av sänkningen märkas.
Om rumstemperaturen trots detta fortfarande är för hög gör man ytterligare sänkningar. Så jobbar man sig fram, steg för steg, till en optimal kurvinställning som ger 21 grader vid alla aktuella utetemperaturer.
Det här är det sätt som man måste jobba på om ska man ska hitta den unika inställning som ger ett bra inomhusklimat och samtidigt optimala energikostnader för föreningen, vilket är viktigt för vår ekonomi.