Föreningens omfattande värmeprojekt är snart inne på målgången. Monteringen av termostater så att de boende kan reglera sin inomhustemperatur är inplanerad till i januari.
I januari kommer också en så kallad vinterfallsprovning att utföras. En del av denna provning är återbesök i ca 65 strategiskt utvalda lägenheter för att kontrollera injustering och rumstemperatur. Håll därför ögonen öppna för entreprenörens avisering. Datum kommer att även att publiceras på hemsidan.
Fortfarande är det ett tiotal boende som inte lämnat tillträde för teknikerna, vilket är ett hinder för färdigställandet. Vi hoppas att alla respekterar aviseringar från entreprenörerna. Vi alla beroende av varandra, även när det gäller föreningens värmesystem.
Styrelsen har fått många frågor om varför inte termostater monterats tidigare. Anledningen är att dessa inte ska sitta på plats under den tid som energiteknikerna jobbar med värmeregleringen, d v s att med utgångspunkt från uppmätta och inrapporterade inomhustemperaturer ställa in just den reglerkurva som ger ca 21 grader vid olika utetemperaturer. Energiteknikernas arbete måste utföras tills de funnit rätt kurvor för just våra fastigheter och därför har det varit omöjligt att ge någon exakt tidsplan för hur länge projektet håller på.
Vid en injustering ”kryper” alltid brister, i såväl värmedistributionsystemet som i byggnaden, fram. Tidigare har bristerna dolts av för hög framledningstemperatur, läs onödigt hög energikostnad och miljöpåverkan. Bristerna åtgärdas undan för undan, efter att boende skickat, eller ringt in, en anmälan till Felanmälan, med angivandet av uppmätta temperaturer.
Sammanfattningsvis har entreprenörernas tidplan följts, dock med en viss förskjutning på grund av leveransproblem. Till en början stördes regleringen också till exempel av ihållande mildväder. Regleringen måste göras vid olika utetemperaturer, detta för att teknikerna ska få relevanta värden att arbeta med.
Projektet att byta ut de 20 år gamla värmesystemet är omfattande och rör ca 2.500 radiatorer. Nu kommer det förhoppningsvis dröja minst 20 år innan vi behöver göra ett sådant omfattande värmeprojekt igen. Under dessa år kommer vi kunna få ett bra inomhusklimat och optimala energikostnader för föreningen.
Hittills är följande projektdelar avslutade, efter slutbesiktning:
• Installation av två, moderna och energieffektiva, fjärrvärmeundercentraler.
• Rörarbeten ute i fastigheterna, för att förbättra värmedistributionen
• Utbyte av radiatorventiler
• Injustering av värmesystemet, i lägenheter men också i gemensamma utrymmen och fläktrum.
Dessa entreprenaddelar är nu slutbesiktigade, utan allvarligare anmärkningar, som ska åtgärdas snarast.
• Installation av styrsystem för, i ett första skede, styrning av värmevattnet, tappvarmvatten och ventilation. I styrentreprenaden pågår vissa avslutande arbeten som inte påverkar varken ventilation eller uppvärmning.
Denna entreprenad kommer att förbesiktigas i början av januari med slutbesiktning i mars.
Efter injusteringen har energiteknikerna arbetat med värmeregleringen, dvs att med utgångspunkt från uppmätta och inrapporterade inomhustemperaturer ställa in just den reglerkurva som ger ca 21 grader vid olika utetemperaturer för just våra fastigheter.
Regleringen måste göras vid olika utetemperaturer, detta för att teknikerna ska få relevanta värden att arbeta med. Till att börja stördes regleringen så t.ex. av ihållande mildväder.
Teknikerna utgick inledningsvis från en sk normalkurva för vår typ av hus belägna i Stockholm. Normalkurvan visade sig ge en alldeles hög inomhustemperatur vilket var ett tecken på att det gick att effektivisera energianvändningen.
Efter det har kurvan sänkts i ett flertal steg. Ännu har teknikerna inte nått ända fram men vi börjar närma oss en optimal kurvinställning.
Rutinen under injusteringsperioden är och har varit:
• de boende har, på hemsidan, upprepade gånger uppmanats att mäta rumstemperaturen, med en tillförlitlig rumstermometer mitt i rummen
• att om temperaturen avviker från de ca 21 grader, rapportera de uppmätta temperaturerna till Felanmälan
• Felanmälan skickar uppgifterna vidare till projektledaren och entreprenören som
• vidarebefordrar uppgifterna till respektive underentreprenör, dvs till rörentreprenören och injusteringsentreprenören
• underentreprenörerna åtgärdar i den takt som är möjligt, men tanke på åtkomlighet och resurser.
Regleringen är en grannlaga uppgift. Det innebär att det tar tid mellan att man ändrar framledningstemperaturen tills sänkningen/höjningen resulterar en höjning/sänkning av inomhustemperaturen. Detta på grund av våra byggnader fungerar som ett energilager.
Observera att arbetet, med att ställa in en optimal reglerkurva, har mycket stor betydelse för föreningens ekonomi, inomhusklimat och vår miljö.
Avslutningsvis kommer, när styrentreprenaden är klar, en sk samordnad funktionsprovning att utföras. Datum för de kvarvarande aktiviteterna kommer att annonseras på hemsidan när det blir dags.
Styrelsen