Info från Förvaltningsgruppen

6 tips för bättre inomhusklimat

Vårt värmesystem ska se till att vi boende har cirka 21 grader inomhus. Har du lägre temperatur än så? Kolla då vår Checklista för bättre inomhusklimat. Om temperaturen efter detta fortfarande är för låg bör du rapportera till felanmälan – så att våra tekniker kan finjustera värmekurvorna.

Värmen styrs av fjärrvärmeundercentralens automatik med målet att det ska bli cirka 21 grader i lägenheterna. Denna temperatur rekommenderas för bostadshus av vårt slag och undersökningar visar att det är den temperatur som flest är nöjda med. Socialstyrelsen rekommenderar också 20-21 grader i lägenheterna för att vi ska må bra.

Tänk på att mäta temperaturen mitt i rummet, i den sk vistelsezonen!

Kolla tätningslisterna och glöm inte bort listen mellan bågarna. Mår de inte bra, byt! Det är det första och kanske viktigaste tipset på vår checklista i 6 punkter nedan. Dåligt fungerande tätningslister är varken ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart. Höjer bostadsrättsföreningen värmekurvan för att höja rumstemperaturen med en grad ökar energianvändningen för uppvärmning med ca 5  procent och uppvärmningen är vår enskilt största kostnadspost.

Skulle du – efter att ha gått igenom checklistan nedan och åtgärdat bristerna – ändå ha för låg temperatur i lägenheten ber vi dig att rapportera detta till Felanmälan, som i sin tur vidarebefordrar informationen till våra tekniska förvaltare hos Einar Mattsson Byggnads AB.

Om vi boende hjälps åt kan vi påverka både miljö och föreningens ekonomi!

Förvaltningsgruppen/ Jan Lindelöf

Checklista för ett bra inomhusklimat

1.     Kontrollera tätning av fönster

Kontrollera att fönster och fönsterdörren är försedda med fungerande tätningslister, såväl mellan karm och båge som mellan bågarna. Den senare listen kallas ofta för dammtätningslist men har även betydelse för fönstrens värme- och ljudisolering

2.     Värmesystemet behöver tid vid väderomslag

Vårt värmesystem är automatiserat för att temperaturen i våra lägenheter ska ligga runt 21 grader. Vid snabba väderomslag hinner inte värmesystem ställa om i samma takt som vädret och därför kan resultatet bli att du tidvis antingen fryser eller tycker att det är för varmt.  Detta är speciellt vanligt under övergången till höst och vår. Ha tålamod och ta på en extra tröja och varma tofflor tills systemet justerat sig.

3.     Placering av möblerna

Många placerar sina möbler nära radiatorerna. Det gör att värmen från elementet inte kan sprida sig ut i resten av rummet. Möblera därför aldrig framför radiatorerna.

4.     Gardiner i närheten av termostaten

Har du långa gardiner i ditt fönster? Kontrollera så att de inte hänger precis framför eller för nära radiatorns termostat.  I så fall kan inte termostaten känna av rummets temperatur på rätt sätt, med följden att termostaten tror att det är varmt i lägenheten och minskar värmen.

5.     Vädra effektivt!

När du vädrar, tänk på att göra det kort och effektivt. Fem minuters vädring räcker för att få friskare inomhus.

6.     Mät och rapportera!

Mät inomhustemperaturen mitt i rummet en och en halv meter upp med en tillförlitlig termometer. (Termometrar av sämre kvalitet kan visa flera grader fel). Lägg inte termometern i fönstret, detta ger missvisande resultat! Läs av temperaturen ett par gånger under en dag eller två och anteckna tidpunkt för avläsandet. Anmäl avvikelsen till Felanmälan för vidare hantering.

Så fungerar termostaten

Rummens radiatorer är försedda med en radiatortermostatventil. I badrummen finns dock ingen termostat, utan radiatorn är försedd med ett vanligt vred.

Termostatens uppgift är att ta tillvara gratisvärme från sol, belysning, elektriska apparater och mänsklig aktivitet. När temperaturen stiger över cirka 21 grader justerar termostaten vattenflödet genom radiatorn så att gratisvärmen tillvaratas. Många vill ha lite lägre temperatur än 21 grader, t.ex. i sovrummet. Det uppnår man med radiatorns vred.